Krišjānim Baronam – 189

31. oktobrī plkst. 10.00 kā katru gadu ikviens aicināts tikties Siguldā pie Krišjāņa Barona pieminekļa.  Par tradīciju kļuvis Dainu tēva dzimšanas dienu svinēt ar tautasdziesmu un sveicienu – noliekot svecīti vai ziedu pušķīti pie Dainu tēvam   veltītā pieminekļa Siguldā.

Krišjānis Barons ir viens no izcilākajiem latviešu folkloristiem un kultūras personībām. Viens no jaunlatviešu kustības pārstāvjiem, laikraksta “Pēterburgas Avīzes” dibinātājiem, kā arī laikraksta faktiskais redaktors; publicējis sava laika jaunākās zinātniskās atziņas, kā arī dzejoļus un stāstus.

Sava mūža lielāko daļu Krišjānis Barons (1835–1923)  veltījis latviešu tautasdziesmu vākšanai un kārtošanai, kam par pamatu izvēlējies cilvēka mūža ritumu no dzimšanas līdz Veļu mātes valstībai.

Sistematizējot tautasdziesmas, Krišjānis Barons izveidojis pirmā akadēmiskā tautasdziesmu krājuma zinātniskos principus (par klasifikāciju, variantiem utt.), veicinājis folkloristikas kā patstāvīgas zinātnes nozares izveidošanos Latvijā.

Tautasdziesmas viņš apkopojis Latvju dainu sešos sējumos, kuros iemūžinātas 217 996 tautasdziesmas. 1880. gadā izgatavots īpašais Dainu skapis, kas kopš 2001. gada 4. septembra iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas (Memory of the World) sarakstā un ir pasaules kultūras sastāvdaļa.