Metālmākslinieces Dinas Dubiņas emaljas mākslas izstāde “Carpe diem”

Carpe diem (latviešu val. – tver dienu) ir no latīņu valodas cēlies Horācija izteiciens, kas aicina steigties baudīt dzīvi šodien, neko daudz neatliekot uz rītdienu (latīņu: carpe diem, quam minimum credula poster)

Turaidas muzejrezervāta Jaunās pārvaldnieka mājas zālē 28.jūnijā plkst. 18.00 tiks atklāta metālmākslinieces Dinas Dubiņas personālizstāde “Carpe diem”. Izstāde atvērta  katru dienu no plkst.10.00 līdz plkst. 18.00 laikā no 29. jūnija līdz 11. augustam.

Karstās emaljas māksla ir sena un sarežģīta, tā apvieno tehnisko prasmi un radošumu. Metāla virsma tiek  noklāta ar stikla emaljas slāņiem, kuri tiek kausēti ļoti augstā temperatūrā.

Izstādē būs aplūkojami gan lielformāta darbi, gan miniatūras – pārdomas par zūdošiem mirkļiem mums apkārt – sajūtas, enerģijas, stihijas.

Mākslinieces Dinas Dubiņa radītie darbi ir krāsaini, – izceļas ar savu spilgtumu un izsmalcinātību.

Dina Dubiņa: “Šis teiciens bieži tiek lietots, lai mudinātu cilvēkus dzīvot pilnvērtīgi šeit un tagad, nevilcināties un izmantot visas iespējas, ko sniedz dzīve, jo tā ir īslaicīga! Piepildām katru dienu, – prieku un laimi meklējam ikdienas dzīvē, arī mākslā! Mana radītā māksla palīdz radīt prieku, un prieks palīdz uzturēt labu garīgo un emocionālo veselību, palīdz mazināt stresu, trauksmi un depresiju, rada labu noskaņojumu un dzīvesprieku. Lai ikdiena kļūtu vērtīgāka, jo viss cilvēka dzīvē notiek vienā mirklī – gan labais, gan sliktais.  Kultūras centrā “Siguldas devons” 2019. gadā izstādei devu nosaukumu “Prieks”. Vēl aizvien uzskatu, ka tas ir spēcīgākais virzītājspēks. Turpinu radīt,  eksperimentējot ar dažādiem emaljas veidiem, lai paplašinātu šīs mākslas formas iespējas un ar darbu estētisko pievilcību cilvēkos atvērtu labo. Es sāku sevi atdalīt no laikmetīgās mākslas, jo tā nes informāciju, bet tajā nav enerģijas. Es ar saviem mākslas darbiem cenšos saslēgties ar Visuma radīto enerģiju, un cilvēki to jūt.”

Māksliniece Dina Dubiņa dzimusi Rīgā, beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un Igaunijas Mākslas akadēmijas metālmākslas katedru, iegūstot maģistra grādu. Izstādēs piedalās kopš 1975.gada. Piedalījusies vairāk nekā 200 izstādēs Latvijā, Krievijā, Lietuvā, Igaunijā, Ungārijā, Vācijā, Spānijā, Dānijā, Somijā, Japānā, Francijā, ASV un citās valstīs.

Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1983.gada. Vairāk nekā 30 personālizstādes, nozīmīgākās – galerijā “Daugava”, “Rīgas galerijā”, galerijā “Putti”, Dekoratīvās mākslas un dizaina  muzejā, Turaidas muzejrezervātā, Grācā (Austrija), Štūrē (Vācija). Darbi atrodas Latvijas un Krievijas muzeju fondos, kā arī privātkolekcijās visā pasaulē. Vispasaules rotu izstādēs “Jabloņeca 77” un “Jabloņeca 83” (Čehija) apbalvota ar Goda diplomiem.

Savu radošo darbību Dina Dubiņa sākusi kā rotu māksliniece, bet kopš 1985.gada pievērsusies emaljas gleznām, miniatūrām.

Mākslinieces Dinas Dubiņas darbi aplūkojami arī virtuālajā galerijā www.dinadubinaart.com