Ozolu diena Turaidā

Septembra pirmajā sestdienā, 7. septembrī, no pulksten 13.00 līdz 18.00 Turaidas muzejrezervāta meža parkā notiks brīvdabas pasākums “OZOLU DIENA”.

Turaidas muzejrezervāta   meža parks  ir dabas telpa ar izteiktu reljefu, dīķiem, seno dīķu vietām, strautiņiem, upīti, retiem un aizsargājamiem kokiem, augiem un meža iemītniekiem. Teritorijā tiek atjaunota senā kultūrvēsturiskā  ainava – parkveida pļavas un ganības, kas ir dzīvotne ar  izklaidu augošiem lieliem, seniem kokiem, kas mozaīkveidā mijas ar klajiem zālāju fragmentiem.

Pasākuma laikā lieli un mazi varēs piedalīties radošās, izglītojošās un izklaidējošās aktivitātēs, kurās pieaicinātie profesionāļi un muzejrezervāta darbinieki dalīsies ar savu pieredzi un zināšanām.

Plašā meža parka teritorijā ap dīķiem  būs izvietotas Zemozolu pieturas, kurās apmeklētāji varēs tikties ar dažādu dabaszinātņu jomu speciālistiem – ozolu un citu tā sugasbrāļu un māsu noslēpumus  atklāsiet  kopā ar aizraujošu stāstnieku, dendrologu, ilggadējo Nacionālā botāniskā dārza direktoru  un bijušo Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektoru Andreju Svilānu. Dižkokus iepazīsiet  un atpazīsiet ,izspēlējot interesantas spēles kopā ar DAP projekta LIFE Osmo Baltic pārstāvi Zandu Segliņu.

Iespējams, ka tieši Turaidā pirmo reizi dzirdēsiet par  Sarkanajā grāmatā ierakstīto, vienu no fiziski lielākajām un apdraudētākajām sugām Latvijas un arī pasaules  vaboļu faunā – lapkoku praulgrauzi. Dabā reti sastopamais un vēl retāk redzamais lapkoku praulgrauzis mitinās arī  Turaidas vareno ozolu dobumos. Ar praulgrauzi, viņa kaimiņiem un kukaiņu viesnīcas iemītniekiem iepazīstinās aizrautīgais un pieredzējušais bioloģijas doktors, kukaiņu pētnieks un sīkbūtņu pasaules pazinējs, lapseņu, sienāžu un mušu dresētājs – entomologs Voldemārs Spuņģis.

Sūnas ir  visur – uz kokiem, uz akmeņiem, zālājos, purvos – kā zaļš un mīksts paklājs. Reizēm mēs ar tām cīnāmies zālienos un dārzos, bet  Japānā veido sūnu dārzus un daudzviet pasaulē sūnu audzēšana attīstījusies par mākslu. Bet vai jums ir nācies palūkoties uz kādu no sūnas lapiņām caur lupu vai mikroskopu? Tur atklājas pavisam cita, pārsteidzoša  pasaule! Lapiņa kļūst par koku krāšņā juras laikmeta mežā! Šajā brīnumu pasaulē Jūs ievedīs Latvijas Dabas fonda biotopu eksperte, bioloģijas doktorante Evita Oļehnoviča.

Kas vienam zāle, citam nezāle – par to pārliecināsieties tiekoties ar ļoti zinošu un harizmātisku personību, Vaidavas pagasta bioloģiskās saimniecības “Silkalni” īpašnieci Zeltīti Kavieri, kura jau 30 gadus nodarbojas ar ārstniecības augu audzēšanu un vākšanu. Kur ir Zeltīte, tur ir prieks, bet kur ir prieks, tur ir veselība. Enerģiskā zāļu sieva atklās, kā rast spēku dabā, kā kopt veselību, lai tā mūs nepieviltu.  Būs iespēja  degustēt Zeltītes gatavotās tējas, sīrupus un tinktūras. Varbūt arī paši iemācīsieties pagatavot kādu dabas līdzekli veselībai Zeltītes meistarklasē.

Interesanta un pārsteidzoša būs tikšanās ar aizrautīgo koku vilnas meistaru no Barkavas pagasta Stalīdzāniem –  Ritvaru Toču. Izrādās vilnu var izgatavot no apkārtnē esošajiem kokiem, krūmiem un augiem. Sen aizmirstās zināšanas viņš smeļ mūsu senču dainās.  Ritvars Točs pārzina arī  koku un augu vilnas ārstnieciskās īpašības. Pasākuma laikā meistars stāstīs  un demonstrēs, kā no koku vilnas var izgatavot cepures, cimdus, vainagus, pīnes. Būs iespēja iegādāties koku un augu vilnas izstrādājumus un nodegustēt ozolzīļu kafiju.

Bieži vien ikdienas aizņemtībā nepamanām brīnumainas lietas mums līdzās dabā  – krāsas un   nokrāsas, rasas pilienu dimantiņus, putnu dančus, rakstus koku stumbros, rakstus debesīs. Dzīvniekus dabā satiekam pavisam reti, tam vajadzīga pacietība un miers un tieši tādas īpašības piemīt dabas vērotājam un fotogrāfam Ivaram Freimanim, kurš tikties ar Jums ieradīsies no Saldus, līdzi  atvedot ap 30 dabā uzņemtu fotogrāfiju, kuras tiks izvietotas Turaidas meža parkā. Meistarklasē fotogrāfs dalīsies pieredzē, kā fotografēt dabā – pamanīt un nenokavēt.

Ozoli un bites ir ļoti saderīga kopiena, tāpēc šie svētki nav iedomājami bez  bišu vēstniekiem  – tie būs Biškopības kooperatīvās sabiedrības “Siguldas medus” dravnieki, kuriem svarīga bišu labklājība un kvalitatīvu biškopības produktu ražošana. Bišu vēstnieki Ozolu dienā būs “Siguldas medus” valdes priekšsēdētājs Ainārs Mitrofanovs, valdes locekļi Sandijs Aizupietis un Alda Hāne, dravniece  Līga Zadināne. Latvijas biškopības biedrības Siguldas nodaļas vadītājs Jānis Kronbergs iepazīstinās ar programmu “Bišu draugs”, kuras mērķis ir izglītot sabiedrību par bišu un pārējo apputeksnētāju nozīmi dabā. Apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja nogaršot tuvākā apkārtnē ievāktu medu, iegādāties kādu no vērtīgajiem bišu produktiem, pašiem izliet smaržīgu vaska sveci.

Droši vien esat dzirdējuši par bišu gultām, par to, ka bišu biomagnētiskais lauks un vibrācija iedarbojas šūnu līmenī, labvēlīgi ietekmējot cilvēka nervu sistēmu un atjaunojot imunitāti. Ja neesat, tad pasākuma laikā būs iespēja ne tikai dzirdēt, bet arī klātienē apskatīt bišu namiņu un pat iegulties bišu gultā dziedinātavā “Montia Zummotava”, kas atrodas vien 7 minūšu gājienā pa  meža taku no.  Uz bišu namiņu jūs pavadīs dravniece, bišu namiņa saimniece Monta Voldiņa. Dziedinātavā piedāvā arī  Turaidā ievāktu medu un zāļu tējas.

Folkloriste un mūziķe Aiga Auziņa godinās dižos ozolus, iesaistot mūs  dziesmās, rotaļās un spēlēs. Dainu un dižkoku enerģija ar dubultu spēku piepildīs katru, kurš ļausies Aigas patiesajai un vitālajai dzīvesziņai.

Koka karošu meistars Juris Rencis demonstrēs savas amata prasmes, būs iespēja  iegādāties ābeles un plūmes koka karotes un lāpstiņas

Turaidas apkārtnes ūdenstecēs ir apzināti vairāk kā 40 senie dīķi. Pirmie dīķi veidojās   ”bruņinieku bedrēs”. Par Turaidas dīķu veidošanu un atjaunošanu pastāstīs Turaidas muzejrezervāta vēsturnieks Egils Jemeļjanovs.

Ja būs vēlme apgūt praktiskas iemaņas zīmēšanā ar ogli, pieturā “Ozola oglīte” savas sajūtas uz kartona varēsiet realizēt mākslinieces Daigas Kļaviņas vadībā.

Gan lieliem gan maziem viesiem būs iespēja pagatavot gobelēnu, putnu, rotu vai rotaļlietu no dabas materiāliem kopā ar Margitu Porieti, Sandru Ķiruli un Ingrīdu Kupču.

Pasākuma laikā ar mazāk dzirdētām dziesmām un melodijām meža parku pieskandinās un danču soli atraisīs atraktīvie “Drabešu muižas muzikanti”.

Kad būs pētīts, uzzināts, redzēts, dzirdēts, zīmēts, veidots,  dziedāts un varbūt pat dancots –  arvien vilinošākas šķitīs smaržas, kas nāks no “Mauriņu gardumu” telts, kur varēsiet baudīt Īstās latvju saimnieces Māras Zemdegas  vārītās zupas un ceptās pankūkas.

Personām ar vārdu vai  uzvārdu Ozols, Ozoliņš, Zīle  ieeja muzejrezervātā bez maksas. Siguldas novada iedzīvotājiem, uzrādot ID karti, ieeja  muzejrezervātā ar 50% atlaidi.

Sīkāka informācija pa tālruni +37167971402

Informāciju sagatavoja Ija Kivlina, Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas nodaļas galvenā speciāliste, muzejpedagoģe