Turaidas muzejrezervāts aicina uz sarunu skolotājus!

Šogad viena no Eiropas kultūras mantojuma dienu galvenajām tēmām veltīta kultūras mantojuma pieejamībai, kas ietver arī sabiedrības atbildību un zināšanas par kultūras vērtību saglabāšanu, jo kultūras mantojums ir ne tikai pagātnes liecība, bet arī svarīgs resurss nākotnei.

Piektdien, 13.septembrī plkst. 14.30 Turaidas muzejrezervāta Administrācijas ēkā notiks diskusija par tēmu “Turaidas muzejrezervāts – atvērta un pieejama kultūrtelpa mācībām un jaunradei.”

Diskusijā piedalīsies psiholoģe Diāna Zande, Siguldas novada Izglītības un sporta pārvaldes vadītāja Sigita Upmale, Siguldas novada bibliotēkas direktora vietniece Iveta Hamčanovska un Bibliotēku informācijas speciālists novadpētniecības darbā Ieva Kokareviča, Siguldas pilsētas vidusskolas inženierzinību skolotājs Pēterim Kaļva un Siguldas Tehnoloģiju izglītības centra direktors Edgars Bajaruns.

Galvenā mērķauditorija – Siguldas novada izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi (bērnu vecumpsoms: 5-6 gadi) un sākumskolas pedagogi (1.-6.klase), tomēr aicinām sarunā piedalīties arī citus interesentus – muzeja sadarbības partnerus, skolēnu vecākus!

Reģistrācijas anketa pieejama šeit: https://forms.gle/BgvSB72gmLqCaMDU8

Aicinām pieteikties līdz 10.septembrim. Dalībnieki saņems apliecību par pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmas apguvi 4 stundu apjomā.

Pasākuma 2. daļā tiek piedāvāta tematiska ekskursija “Turaidas Mežaparks – vide jauniem projektiem”.

Turaidas muzejrezervāts ne tikai saglabā un pēta kultūrvēsturisko mantojumu, tā ir lieliska vide jauniem projektiem, kurā notiek kultūras mantojuma tālāknodošana, dialogs, mācīšanās, diskusijas. Muzejs, sadarbojoties ar sabiedrību, īpaši bērniem un jauniešiem, vēlas veicināt interesi par vēsturi, uzlabot sabiedrības informētību par kultūras un dabas mantojuma vērtību, veicināt uzkrāto zināšanu izplatību un pieejamību, veicināt novadpētniecību un būt atbalsts skolotājiem mācību satura ieviešanai.

Vēsture ir svarīga nacionālajai identitātei, izpratnei, pilsoniskās attieksmes veidošanai, – vēstures pilnvērtīga apguve skolās veicina arī mūsu nacionālās kultūras saglabāšanu. Atzīts, ka skolēnu zināšanas par vēsturi dažādos izglītības posmos ir nepietiekamas, bieži trūkst izpratnes par procesiem, cēloņsakarībām un kopsakarībām, tādēļ no jaunā mācību gada vēsturi un sociālās zinātnes optimālajā līmenī vidusskolā īstenos atsevišķi, – minēto priekšmetu apvienošana atzīta par kļūdu.

Pasākums tiek organizēts projekta “Eiropas Kultūras mantojums Turaidā – klātesoši Turaidā” (“European cultural heritige in Turaida – to be present”) ietvaros.

2023.03.16 Informācijas diena skolotājiem Foto A.Tabaks

Sagatavoja: Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas nodaļas sadarbības projektu vadītāja Sandra Ķirule