Grāmata “Sateseles pils un zeme”

Grāmata Sateseles pils un zeme

Grāmata “Sateseles pils un zeme” ir līdz šim plašākā publikācija par Sateseles pilskalna vēsturi un izpēti. Tā ir arī pirmā grāmata, kas veltīta tieši lībiešu pilskalnam un tam atbilstošam novadam. Pētījumu autori ir Turaidas muzejrezervāta pētniecības un ekspozīciju nodaļas galvenie speciālisti Dr. hist. Guntis Zemītis, Egils Jemeļjanovs un Ligita Beitiņa.

Grāmatas pirmajā daļā vēstīts par Sateseles pilskalna apdzīvotību 11.–13.gadsimtā, kā arī par Sateseles zemes un ļaužu likteņiem 13.–18.gadsimtā un sniedz ieskatu par Sateseles pilskalnu kā tūrisma un apskates objektu 19.–20. gadsimtā. Grāmatā atrodamas ziņas par pilskalna arheoloģisko izpēti 2005.–2006.gadā. Ar izpētē iegūtajiem atradumiem var iepazīties grāmatā ievietotajā senlietu katalogā. Lai raksturotu Sateseles pilskalnu un tā vietu Siguldas kultūras ainavā, grāmatā plaši izmantots ilustratīvais materiāls – arheoloģiskajos izrakumos iegūto artefaktu attēli, kartes, tabulas, pastkartes un fotoattēli.

13.gadsimtā Sateseles pilskalns un apkārtne bija būtisku notikumu epicentrs – Sateseles pils bija nozīmīgs lībiešu jeb līvu nocietinājums Gaujas upes kreisajā krastā. Indriķa hronikā tā ir labi pazīstama kā lībiešu vecākā – Dabreļa – pils. Sateseles pilskalns kopš 19. gadsimta ir iecienīta pastaigu vieta, kurā izjust novada vēsturi un baudīt krāšņos dabas skatus. Satesele ir viens no iespaidīgākajiem pilskalniem Gaujas lībiešu zemēs. No trim pusēm to aizsargā dabiski nocietinājumi – Vējupītes un Kraukļupītes gravas. Dienvidaustrumu pusē, kur daba nav parūpējusies par pils iemītnieku drošību, uzbērts ap astoņiem metriem augsts un 75 metrus garš zemes valnis.

Grāmata tapusi ar Siguldas novada pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Projekts īstenots sadarbībā ar Turaidas muzejrezervāta atbalsta biedrību.  Izdevums sagatavots apgādā “Zinātne”.

Grāmatu iespējams iegādāties Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā, kā arī attālināti, rakstot pasūtījuma vēstuli uz e-pastu: pasts@turaida-muzejs.lv vai zvanot pa tālr. 28377380, samaksājot ar pārskaitījumu un saņemot to pa pastu vai Omniva.

Grāmatas cena €9.00